By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://detheorist.nl.tooljunkie.eu/

 

Van Dissel kritisch over coronavaccin: ‘Geen garantie op bescherming’

Begin deze maand vond op het Catshuis overleg plaats over de coronamaatregelen. De ministers overlegden met hun vaste adviseurs, onder wie RIVM-directeur Jaap van Dissel. De uitkomst van het beraad was overigens dat het kabinet weinig tot geen ruimte ziet voor versoepeling van de coronamaatregelen. We weten allemaal wat er daarna gebeurde: Rutte kondigde een harde lockdown af.

 

Jaap van Dissel 2020

Tijdens het overleg gaf Van Dissel een opmerkelijke presentatie, die hier te vinden is op de website van de overheid. De presentatie is een bijlage bij een Kamerbrief waarin minister De Jonge de stand van zaken rond het coronavirus beschrijft.

In de presentatie behandelt Van Dissel een vijftal vragen. De eerste vraag is: wat doet het coronavaccin? “Op dit moment is het nog niet bekend of de vaccins alleen beschermen tegen de ziekte en zo ja, welke manifestatie van ziekte, of ook tegen het overdragen van het virus.”

Farmaceut Pfizer beweert dat zijn coronavaccin voor 95 procent effectief is. Van Dissel merkte op dat de effectiviteit iets zegt over de verhouding van het aantal gevallen in de gevaccineerde versus de controlegroep. “Het is geen individuele garantie op bescherming na blootstelling.”

Zorgwekkende uitspraak

De RIVM-baas deed ook een zorgwekkende uitspraak. “Een vaccin dat alleen beschermt tegen ziekte kan de uitbraak en/of sterfte initieel doen toenemen. Een vaccin dat tweemaal toegediend moet worden, is in dit opzicht meer riskant.” Daar zit nou net de crux: per persoon zijn twee doses nodig.

Van Dissel wees er verder op dat waarschijnlijk niet alle vaccins even geschikt zijn voor alle doelgroepen en dat continue evaluatie van effecten van vaccinatie op het rondgaan van het virus absoluut gewenst is. “Evenzo vanuit het oogpunt van eventuele bijwerkingen.”

“Kortom: vaccins zijn een triomf voor de wetenschap, maar moeten zich nog vertalen naar een triomf voor public health.”

© Copyright (c) NineForNews.nl

Robin de Boer

© www.ninefornews.nl

 

Reacties

Reageer hieronder!
Gast
dinsdag 20 april 2021

Vaccin updates

Jouw account

Nieuwste leden
.

Laatste reacties....

Andreas Kalcker - Nederlands
14 april 2021
De grote bedrijven verdienen er te weinig aan.
Andreas Kalcker - Nederlands
13 april 2021
Super! Crusiaal dit mensen! Geneest bijna alle ziektes di...
Het vaccin: Lijst van bijwerkingen
13 april 2021
Excuus voor mijn zeer late reactie. Er staan zoveel beric...
Willekeurige partner