Pak-Rusland stemt in met 'geen eerste plaatsing van wapens in de ruimte'

 ISLAMABAD: In de marge van de Shanghai-samenwerkingsorganisatie (SCO) hebben Pakistan en Rusland woensdag een gezamenlijke verklaring ondertekend over "geen eerste plaatsing van wapens in de ruimte" in de Kirgizische hoofdstad Bishkek.


Volgens een officiële verklaring is de gezamenlijke verklaring ondertekend door de minister van Buitenlandse Zaken Shah Mahmood Qureshi en de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergey Lavrov.Pakistan en Rusland delen een gemeenschappelijk standpunt over het voorkomen van wapenwedloop in de ruimte en werken samen in verschillende internationale fora aan dat doel.

De ondertekening van de gezamenlijke verklaring van woensdag is een weerspiegeling van de overeenstemming van de standpunten tussen de twee partijen. Pakistan en Rusland hebben hun belofte herhaald om zich te onthouden van de dreiging met of het gebruik van geweld bij activiteiten in de ruimte.

Beide ministers van Buitenlandse Zaken moedigden andere verantwoordelijke ruimtevaartnaties aan om dit voorbeeld te volgen. 


De ruimte wordt door steeds meer staten gebruikt.

Pakistan heeft consequent gewezen op de risico's van bewapening van de ruimte, die de duurzaamheid op lange termijn van vreedzame ruimteactiviteiten bedreigen.

Het gebruik van geweld tegen objecten in de ruimte, de ontwikkeling en inzet van anti-ballistische raketsystemen (ABM) en hun integratie in ruimtevaartuigen hebben zorgwekkende dimensies toegevoegd aan de kwesties met betrekking tot de ruimte. 



De hiaten in de internationale wettelijke regeling voor het onderzoek en het gebruik van de ruimte moeten dringend worden aangepakt om ervoor te zorgen dat niemand vreedzame activiteiten en toepassingen van ruimtetechnologieën bedreigt.


Qureshi en Lavrov wezen op het belang van activiteiten in de kosmische ruimte als een belangrijke factor van de sociale, economische, wetenschappelijke en technologische ontwikkeling van staten, evenals op hun rol bij het handhaven van nationale en mondiale veiligheid, en spraken hun wederzijdse overtuiging uit dat de ruimte moet worden gebruikt in naleving van het internationaal recht ten behoeve van alle naties, ongeacht het niveau van hun economische, wetenschappelijke of technologische ontwikkelingen. 



Ze herhalen hun toewijding aan het principe dat is verankerd in artikel twee van het handvest van de Verenigde Naties (VN): "Om in internationale betrekkingen af ​​te zien van de dreiging of het gebruik van geweld, ook bij activiteiten in de ruimte", en gaan uit van de veronderstelling dat alle staten dat zullen doen. zich strikt aan dat beleid houden. 



Beide leiders benadrukten dat de totstandkoming van een internationaal verdrag dat de wapenwedloop in de ruimte voorkomt en de plaatsing of het gebruik van wapens daarin verbiedt, een prioriteit is voor de internationale gemeenschap. 



Ze verklaarden dat ze op geen enkele manier de eersten zullen zijn die wapens van welke aard dan ook in de ruimte zullen plaatsen, dat ze al het mogelijke zullen doen om te voorkomen dat de ruimte een arena wordt voor militaire confrontaties en om veiligheid te verzekeren bij activiteiten in de ruimte.

Ondertussen besprak de vergadering van de SCO-raad van ministers van Buitenlandse Zaken (CFM) de documenten die voor de gelegenheid werden opgesteld, waaronder het belangrijkste politieke instrument van de top, de 'verklaring van Bishkek', evenals een aantal resoluties over het versterken en diversifiëren van de samenwerking. binnen de SCO, onder meer over het aanpakken van nieuwe uitdagingen en bedreigingen.

De ministers van Buitenlandse Zaken van 8 lidstaten hebben bijzondere aandacht besteed aan het vergroten van de doeltreffendheid en het vergroten van het bereik van de regionale antiterrorismestructuur van de SCO bij de bestrijding van terrorisme, drugshandel, georganiseerde misdaad, extremisme en andere uitdagingen en bedreigingen in de hele SCO-ruimte.

De deelnemers aan de bijeenkomst wezen op het belang van intensivering van de economische samenwerking.

Ze wezen op het potentieel voor het uitbreiden van culturele en educatieve banden. In het bijzonder ondersteunden en benadrukten de deelnemers het nut van en de vraag naar de activiteiten van de SCO-universiteit, evenals projecten op het gebied van gezondheidszorg, toerisme, digitalisering en hightech in het algemeen.
Bron: the daily recorderThe Dayly Reporter
Jeroen

© Finding Voices

 

Reacties

Reageer hieronder!
Gast
vrijdag 29 maart 2024

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://detheorist.nl.tooljunkie.eu/

Privé Facebookgroep

Klik hier voor de FB groep!
Studio ViaNova

of scan deze code!

Inloggen

Uit het archief....

Partner

Laatste bezoekers

Laatste bezoekers