By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://detheorist.nl.tooljunkie.eu/

 

Politieoptreden verziekt vreedzame demo Den Haag met arrestaties

Op 3 plaatsen zijn demo’s toegelaten op 30 mei door de burgemeester van de stad. Per gebiedje mogen niet meer dan 30 mensen demonstreren. Daarvoor hebben de organisatoren op de Koekamp, het Schelpenpad bij het Malieveld en op Plein 1813 met linten een aantal vierkante meters grond afgezet. Hier wordt op sterk ingeperkte schaal geprotesteerd met sprekers. Met name op de Koekamp (vlak naast het centraal station van Den Haag) is de politiemacht nadrukkelijk aanwezig. Niet dienstbaar zoals het hoort in een democratie, maar dreigend en intimiderend zoals in een politiestaat.

Foto R. Vellekoop

Op de Koekamp, waar de demo door Tinus Koops vervroegd is naar 10 uur, staat een massieve politiemacht dreigend in de volle zon. Rondom staan overvalswagens, 10 politiemensen te paard, veel ME in volle gevechtsuitrusting, politie in burger en camerawagens alsof ieder moment de vreedzame betogers een gewelddadig zullen uitbreken.

Foto R. Vellekoop

Deze aanfluiting van de democratie en de vrijheid van meningsuiting wordt nog groter als de ‘ordemensen’ van deze demo de aanwezigen die buiten het 30 meter lint staan voortdurend smeken te blijven bewegen. De politie vat omstanders namelijk op als onderdeel van de demo en dat mag niet, want slechts 30 mensen mogen hun onvrede met lock down en anti coronamaatregelen kenbaar maken. De rest moet ophoepelen, mag er helemaal niet zijn.

Desondanks is de sfeer onder de betogers warm en vriendelijk. Een scala aan sprekers delen gepassioneerd hun boodschap. Voor de aanwezigen die zich ernstig zorgen maken over het afglijden van ons land richting politiestaat is de Koekamp even een warm bad in barre tijden. De ME gaat later pas een negatieve hoofdrol spelen.

Foto R. VellekoopFoto R. Vellekoop

Ondanks alle vreedzaamheid en harmonie aan de kant van de demonstranten staan rond 11 uur al vijf bussen van de HTM klaar naast het Malieveld. Deze bussen dienen niet als extra inzet  voor toeristen die naar Scheveningen willen. Dit is de verklaring die een HTM-personeelslid de verslaggever voorliegt. Later op de dag worden er twee richting het Centraal Station gecommandeerd om arrestanten af te voeren. Blijkbaar is dit het scenario dat de burgemeester of zijn baasjes vooraf bedacht hebben. Wees vooral massief en dreigend aanwezig, frustreer de demo’s vanaf de start en pak daarna weer (zie demo 5 mei) voldoende demonstranten op om twee bussen te vullen.

Rond 14.30 uur drijft de massaal aanwezige politie de aanwezigen van de Koekamp naar het Centraal Station. Zie beelden van de gebeurtenissen. Een deel van de mensen kan geen kant meer op doordat ze volledig omsingeld worden met politie te paard, overvalswagens en ME. Er is geen enkele aanleiding, de enige reden die we kunnen bedenken is dat de politiecommandant er genoeg van had. Wat daarna gebeurt is typisch voor een politiestaat. Kijk zelf maar.

Langzaam maar zeker maakt de Mobiele Eenheid de cirkel kleiner en komt steeds dreigender op de aanwezigen binnen de kring af. De opgesloten mensen blijven rustig en laten zich niet imponeren of uitlokken tot het uiten van boosheid.

Het zal een half uur duren voordat de 37 in bussen worden afgevoerd. Hun misdaad: aanwezigheid tijdens een demonstratie tegen de beperking van de vrijheidsrechten door coronakabinet Rutte. Nederland beleeft opnieuw na 5 mei een zwarte dag van de democratie.

Binnen de linten van de demo op Plein 1813 en dat van het Schelpenpad blijft de politie aanwezig, maar zal zich niet zoals op de Koekamp laten verleiden tot machtsmisbruik. Zij laten de betogers ongemoeid hun verhaal doen en protestspeeches afsteken. Zoals het hoort in een democratie.

Foto R. Vellekoop

 

Rob Vellekoop, 31 mei 2020

 

robvellekoop

© De lang mars

 

Reacties

Reageer hieronder!
Gast
zaterdag 27 februari 2021

Zoeken

Vaccin updates

Jouw account

Populair deze week
Nieuwste leden
.

Laatste reacties....

Dutch Digger News belt Pfizer in Amerika
26 februari 2021
En maar blijven aanmoedigen om dat prikkie te halen.
In de Verenigde Staten gaan mensen uit protest winkelen zonder masker – Epische chaos
26 februari 2021
Als er iemand is die zichzelf afvraagt hoe het kon dat er...
Willekeurige partner