By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://detheorist.nl.tooljunkie.eu/

Peiling: Corona vaccinatiebereidheid daalt en is het laagst onder gezondheidswerkers

Steeds minder Duitsers willen gevaccineerd worden tegen Covid-19. Begin december was slechts de helft van de ondervraagden bereid zich te laten vaccineren – een nieuw dieptepunt.

Dit is het resultaat van de Covid-19 Snapshot Monitoring Studie (COSMO) – een gezamenlijk project van onder andere de Universiteit van Erfurt, het Robert Koch Instituut en het Federaal Centrum voor Gezondheidseducatie.

 

© Marco Verch Professional / Flickr (CC BY 2.0

De redenen voor de (on)bereidheid om te vaccineren worden bepaald met de 5C-schaal: het vertrouwen in de effectiviteit en veiligheid van de vaccinatie wordt vastgelegd, vervolgens de risicoperceptie, d.w.z. hoe hoog de respondenten de dreiging van Covid-19 zien. Bij de antwoorden spelen de barrières, de vraag hoeveel moeite het kost om gevaccineerd te worden, ook een rol. In het onderzoek wordt ook gekeken naar hoe hoog de respondenten de gevolgen en risico’s van vaccinatie inschatten. Aan het einde van het onderzoek wordt het verantwoordelijkheidsgevoel van de respondenten ten opzichte van de gemeenschap onderzocht.

Toen de pandemiegolf zijn eerste piek bereikte, was 70 procent van de respondenten nog bereid zich te laten vaccineren. Maar in december is op een bepaald moment de subjectief waargenomen kans om ooit besmet te worden meer en meer afgenomen. Begin december dacht slechts 37 procent van de respondenten dat het “extreem of eerder waarschijnlijk” was dat ze geïnfecteerd zouden raken. Eenenveertig procent dacht “extreem of eerder onwaarschijnlijk”.

Sinds de vernieuwde gedeeltelijke lockdown is het aantal mensen dat denkt dat de Corona-maatregelen “buitensporig” zijn grotendeels constant gebleven op 27 procent. Voor 61 procent zijn de maatregelen “niet buitensporig”.

Tweeënvijftig procent van de mensen die zich willen laten vaccineren, wil in de eerste plaats zijn eigen gezondheid beschermen. Voor 24 procent van hen spelen het vermijden van pandemie gerelateerde nadelen, zoals restrictieve Corona-maatregelen, met inbegrip van contact vermindering, een grotere rol.

Peiling: bijna de helft van de Fransen wil niet gevaccineerd worden

Gezondheidswerkers hebben de laagste bereidheid om te vaccineren

De bereidheid om te vaccineren tegen Covid-19 is nauwelijks groter dan in het geval van een griepvaccinatie. Op een schaal van 1 (nooit vaccineren) tot 7 (zeker vaccineren) is de waarde voor een Corona-vaccinatie 4,45 binnen de totale populatie. Voor de griepvaccinatie is de bereidwilligheid slechts iets lager bij 4.2. Het laatste onderzoek naar de vaccinatiebereidheid vond plaats op 17 november.

Wolfgang Schäuble, de voorzitter van het Duitse parlement, pleit er ook voor om voorrang te geven aan werknemers in de gezondheidssector. “Persoonlijk zou ik voorrang geven aan mensen die met geïnfecteerde mensen moeten werken of met ouderen en zieken te maken hebben. Ze lopen een extreem hoog risico om Corona te contracteren. En als er te veel artsen en verpleegkundigen afhaken, hebben we een groot probleem”, vertelt Schäuble aan Welt am Sonntag.

Maar het is uitgerekend in deze groep die een beroep in de gezondheidszorg uitoefent – waaronder artsen, verpleegkundigen of ook apothekers – dat de bereidheid om zich te laten vaccineren volgens het onderzoek veruit het laagst is, met een waarde van 3.98.

Nauwelijks elke tweede Zweed is bereid zich te laten vaccineren

Frontnieuws

© Frontnieuws

 

Reacties

Reageer hieronder!
Gast
dinsdag 20 april 2021

Vaccin updates

Jouw account

Nieuwste leden
.

Laatste reacties....

Andreas Kalcker - Nederlands
14 april 2021
De grote bedrijven verdienen er te weinig aan.
Andreas Kalcker - Nederlands
13 april 2021
Super! Crusiaal dit mensen! Geneest bijna alle ziektes di...
Het vaccin: Lijst van bijwerkingen
13 april 2021
Excuus voor mijn zeer late reactie. Er staan zoveel beric...
Willekeurige partner