By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://detheorist.nl.tooljunkie.eu/

NASA kiest drie bedrijven voor nieuwe maanlander

donderdag, 30 april 2020 22:48 Geschreven door

Artistieke impressie van een toekomstige missie naar de maan.Artistieke impressie van een toekomstige missie naar de maan. Foto: NASA

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft op donderdag 30 april 2020 bekend gemaakt dat het drie bedrijven heeft geselecteerd voor de ontwikkeling van een nieuwe maanlander. Zowel SpaceX, Blue Origin alsook Dynetics mogen de volgende maanden starten aan de ontwikkeling en de bouw van een nieuwe maanlander die in 2024 opnieuw mensen naar het oppervlak van de maan moet brengen in het kader van NASA's Artemis programma. 

Artemis is het nieuwe ambitieuze maanprogramma van de Verenigde Staten. Naast de Orion ruimtecapsule en het Space Launch System (SLS) heeft NASA ook een nieuwe maanlander nodig om astronauten tot op het oppervlak van de maan te brengen. In tegenstelling tot het Apollo maanprogramma wil NASA ditmaal astronauten eerst in een baan om de maan brengen aan boord van het Gateway ruimtestation dat in een baan om de maan zal gebracht worden. De nieuwe maanlander zal uiteindelijk ook vastgemaakt worden aan het Gateway ruimtestation om van daaruit te kunnen afdalen naar het maanoppervlak. Omdat de ontwikkeling van een maanlander voor NASA alleen te lang duurt en te veel geld kost, wil het hiervoor in zee gaan met enkele commerciële ruimtevaartbedrijven. Deze geslaagde samenwerkingsformule heeft de afgelopen jaren ook geleidt tot de ontwikkeling van de succesvolle Dragon ruimtecapsule voor de bevoorrading van het internationale ruimtestation ISS. Uiteindelijk riep NASA eind 2019 bedrijven op om een voorstel in te dienen voor de ontwikkeling van een nieuwe maanlander. Zowel voor NASA alsook voor de Amerikaanse ruimtevaartindustrie was het bekendmaken van de toegewezen contracten op 30 april 2020 belangrijk nieuws aangezien het geleden is van het Apollo maanprogramma dat de Verenigde Staten nog hebben geïnvesteerd in de bouw van een nieuwe maanlander. De drie bedrijven werden geselecteerd in het kader van NASA's Next Space Technologies for Exploration Partnerships (NextSTEP-2) programma en hebben een totaal prijskaartje van 967 miljoen dollar. De volgende tien maanden zal NASA intensief aan het werk gaan met de drie geselecteerde bedrijven waarna de ruimtevaartorganisatie zal selecteren welke bedrijven demonstraties mogen uitvoeren. Opvallend aan de selectie van de bedrijven is dat het Amerikaanse lucht- en ruimtevaartbedrijf Boeing niet werd geselecteerd. Boeing diende eveneens een ontwerp in maar dit werd door NASA weerhouden. 

SpaceX

Eén van de drie geselecteerde bedrijven is het succesvolle Amerikaanse ruimtevaartbedrijf SpaceX van Elon Musk. Het voorstel van SpaceX focust zich op het ontwerp van het gigantisch Starship ruimtevaartuig dat het bedrijf momenteel ontwikkelt. Starship is maar liefst 50 meter lang, heeft een diameter van ongeveer 9 meter en wordt aangedreven door Raptor raketmotoren. Het Starship ruimtevaartuig bestaat uit één onderdeel en wordt in de ruimte gebracht met behulp van een Super Heavy raket van SpaceX. Vervolgens vliegt Starship op eigen kracht naar de maan waar het in zijn geheel in verticale positie moet landen op het maanoppervlak. Na de missie op de maan moet het Starship ruimtevaartuig in zijn geheel terug opstijgen vanop het maanoppervlak waarna het terugkeert naar de aarde. Dit ontwerp wordt een 'single-stage solution' genoemd en het feit dat Starship ook veel plaats biedt voor vracht en nog voor andere soorten missies kan worden gebruikt maakt dit ontwerp zeer interessant. 

Blue Origin - National Team

Het tweede bedrijf dat door NASA werd geselecteerd, is het ruimtevaartbedrijf Blue Origin dat werd opgericht door de Amerikaanse miljardair en Amazon-oprichter Jeff Bezos. Blue Orirign heeft dit project het 'National Team' opgericht waarvan ook de bedrijven Lockheed Martin, Northrop Grumman en Draper deel uitmaken. Samen zullen zij een maanlander ontwikkelen die bestaat uit drie onderdelen waarvan twee modules zullen gebruikt worden voor het afdalen naar het maanoppervlak en terug opstijgen van het maanoppervlak. Zo zal Lockheed Martin verantwoordelijk zijn voor de bouw van de 'ascent' module die de astronauten van de maan terug naar het Gateway ruimtestation moet brengen. Northrop Grumman is dan weer verantwoordelijk voor de bouw van de zogeheten 'transfer' module de 'descent' module zal dan weer gebouwd worden door Blue Origin zelf. Deze maanlander zou in de ruimte worden gebracht met behulp van een Vulcan raket van United Launch Alliance (ULA). 

Dynetics

Het derde bedrijf dat door NASA werd geselecteerd is het minder bekende bedrijf Dynetics. Dit technologiebedrijf uit Alabama werkte in het verleden al voor NASA en de United States Department of Defense en gaat voor de ontwikkeling van zijn maanlander ook samenwerken met het ruimtevaartbedrijf Sierra Nevada Corporation. Het voorstel van Dynetics bestaat uit een maanlander die bestaat uit een 'descent' en 'ascent' module. Op een ontwerp van deze maanlander is een centrale leefmodule te zien met aan de linker- en rechterzijde een propulsiemodule. Bovenop deze maanlander bevinden zich twee grote zonnepanelen die energie moeten opwekken. Deze maanlander zou in de ruimte worden gebracht met behulp van een New Glenn raket van Blue Origin of een Vulcan raket van United Launch Alliance (ULA). 

 

Kris

© © spacepage

 

Reacties

Reageer hieronder!
Gast
donderdag 15 april 2021

Vaccin updates

Jouw account

Populair deze week
Nieuwste leden
.

Laatste reacties....

Andreas Kalcker - Nederlands
14 april 2021
De grote bedrijven verdienen er te weinig aan.
Andreas Kalcker - Nederlands
13 april 2021
Super! Crusiaal dit mensen! Geneest bijna alle ziektes di...
Het vaccin: Lijst van bijwerkingen
13 april 2021
Excuus voor mijn zeer late reactie. Er staan zoveel beric...
Willekeurige partner