By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://detheorist.nl.tooljunkie.eu/

 

Hoera, we missen houvast!

Op de beginnende ‘complotdenker’ komt heel wat af. De behoefte aan houvast is dan ook groot. Maar zonder vaste grond onder de voeten ben je een stuk beter af.

Veel mensen wezen voorheen de suggestie dat er een wereldwijd complot bestaat meteen van de hand, wegens de tegenstelling die dat opleverde met hun wereldbeeld van honderden ‘onafhankelijke’ landen.

De coronacrisis en de inconsistente draconische maatregelen die nu echter wereldwijd worden uitgevaardigd van de VS tot Rusland, van Brazilië tot China en van Zuid-Afrika tot Noord-Korea, rammelen flink aan die oude zekerheid.

Plots toont de vroeger veel te ver gaande aanname van ‘Eén wereldregering achter de schermen’ zich in al zijn ‘glorie’. Plots wordt met dit besef ook de deur opengezet voor nog meer vragen en twijfels. Chemtrails worden als realiteit óók vaak van de hand gewezen omdat dan ‘alle regeringen mee zouden moeten doen’.

De lucht als houvast

Een confronterende denkoefening

Verdeel en heers blijkt niet langer een stoffige slogan te zijn waarmee vroeger simpele boeren en middenklassen bij de neus genomen werden. Nochtans is het voor een grote groep mensen toch een brug te ver toe te geven dat ze dan misschien toch dommer waren dan ze dachten.

Hun ego en gevoel van controle staan op het spel. De aanname ‘dat ze dat wel zouden weten’ is erg naïef te noemen en ook meteen een teken van het onvermogen de complotsuggestie serieus te nemen. Immers, ALS je voor een moment zou willen nadenken over de mogelijkheid van een gehersenspoelde bevolking die wordt geleid en gestuurd door krachten achter de schermen, dan impliceert dat per definitie dat je eigen wereldbeeld in vraag gesteld moet worden. Maar blijkbaar verkeren deze mensen in de intellectuele onmogelijkheid om zichzelf buiten hun eigen illusie te plaatsen, ook al gaat het maar om een denkoefening. ‘The Matrix’ aanbevelen is dan de enige oplossing. 

Een vergelijkbaar mechanisme zie je echter ook terug bij de wat ‘wakkerderen’ die aan de haal gaan met de één of de andere alternatieve nieuwsbron of ‘whistleblower’. De ingebakken psychologische drang naar zekerheid is zo groot dat de ene overtuiging snel wordt ingewisseld voor een alternatieve werkelijkheid waarin ‘alles een complot is’. Een truther-goeroe is dan precies wat er nodig is om de cognitieve dissonantie op te lossen.

De hang naar zekerheid

Cognitieve dissonantie is de psychologische stress die ontstaat wanneer twee gegevensbronnen in dusdanig conflict zijn dat er aan diepgewortelde overtuigingen en in de persoonlijkheid verankerde zekerheden getornd wordt.

Vandaar dat complotdenkers ‘gekkies’ zijn. Door andersdenkenden gek te verklaren, wordt de innerlijke stress opgelost en kunnen de oude zekerheden behouden blijven. De feiten die aangehaald worden zijn immers afkomstig van ‘een gek’, en kunnen dus genegeerd worden.

Ook staatspropaganda is de perfecte fopspeen voor mensen die aan het twijfelen gebracht worden door de onvermijdelijke onthullingen die meer en meer voorbijkomen. Aannemen dat organisaties binnen de Amerikaanse staatsbestel rechtstreeks betrokken waren bij de aanslagen van 9/11 zorgt voor een dergelijke innerlijke paniek dat ‘Bin Laden’ werd geslikt als zoete koek. Daarbij werd door grote groepen mensen op indrukwekkende wijze voorbijgegaan aan onloochenbare feiten: een vliegtuig dat in een veel te klein gat in het Pentagon verdwijnt wordt plots een bewijsbare mogelijkheid, en de sussende debunking sites zijn er om de in vertwijfeling verkerende burger gerust te stellen zodat ze vrolijk hun kop weer in het zand kunnen steken.


.

Oude en nieuwe slaperigheid

Maar ook ‘de wakkeren’ maken zich zoals gezegd schuldig aan vaak groteske aannames, zodat ook zij met een gevoel van triomf weer terug kunnen keren in hun door ego gedreven superioriteitsgevoel. Ze vervallen eigenlijk meteen na hun ‘wakker worden’. weer in hun oude slaperigheid. Ook zíj hebben vaak moeite zich buiten hun eigen illusie te plaatsen: hoe naïef is het niet te denken dat je wordt grootgebracht met leugens, en dat je dan op een goede dag plots immuun wordt voor de psychologische indoctrinatiemethodes die al generaties bestaan en met de hele maatschappij zijn verweven? Heel veel van de alternatieve complotliteratuur is vervuild met van de pot gerukt veronderstellingen, foute informatie, en doelbewuste gecreëerde verwarring. Als dat alles dan nog wordt overgoten met een new age sausje kom je al gauw terecht bij bedenkelijke auteurs die ‘dingen doorkrijgen’ van bronnen waarvan dan met enthousiasme wordt aangenomen dat ze betrouwbaar zijn.

Was de maanlanding fake?

Only empty cup can be filled, maar als je meteen na het leeggieten het glas met een nieuwe drank vult, is er ook geen plaats meer voor iets anders. Leren leven met onzekerheden is van het grootste belang om je weg te vinden in de huidige kakofonie van informatie, meningen en opinies die voorbijkomen.

Het is een grote kans om het gebrek aan houvast dat ontstaat door het opgeven van externe bronnen van autoriteit, kennis en zekerheden te vervangen door een zelf gevoed gevoel van eigenwaarde. De durf om zelf te leren nadenken, een mening te vormen, en die te leren in vraag stellen en/of aan te passen van zodra zich een alternatieve visie aandient.

Dat wil dus zeggen dat je bijvoorbeeld moet leren leven met de onzekerheid of de maanlanding nu al dan niet fake was. Misschien komen we het ooit te weten, misschien niet. Je hebt het eigenlijk niet nodig in je leven dat soort dingen ‘zeker te weten’.

Believers en non believers

We worden op scholen en universiteiten grootgebracht met ‘goed’ of ‘fout’. ‘Ik weet het (nog) niet’ daar scoor je geen punten mee en oogst je geen applaus mee. Onze neiging om alles meteen onder te brengen in de categorie ‘waar’ of ‘niet waar’ is groot. Een believer en een non believer zijn in hetzelfde bedje ziek. Maar hoe zou Miss Marple ooit een moordmysterie hebben kunnen oplossen als ze net dat éne onbelangrijke detail of die éne vreemde samenloop van omstandigheden niet ergens had opgeslagen?

Het is van belang een ’wait-and-see drawer’ in het leven te roepen. Een mentale la met info waar je nu (nog) niks mee kunt en waarin je puzzelstukjes verzamelt tot je er genoeg van hebt om te gaan leggen.

Van zodra je met die instelling op onderzoek uitgaat, fiets je met het grootste gemak van ontdekking naar ontdekking, terwijl je telkens oude denkbeelden kunt aanpassen als het nodig is.

Het pad van wijsheid

Ik wil deze korte mijmering graag beëindigen met dit wijze citaat, dat als nieuwe zekerheid kan dienen bij uw zoektocht naar de waarheid 

Accepting or rejecting any doctrine or concept reveals a lack of mental maturity.

When we reject or accept something, it is because we have not comprehended it.

Where there is comprehension, accepting or rejecting become irrelevant.

The mind that believes, the mind that does not believe, the mind that doubts, is an ignorant mind.

The path of wisdom does not rely on believing, not believing, or doubting.

The path of wisdom consists of inquiring, analyzing, meditating, and experiencing.

For the mind, the truth is the unknowable from moment to moment. Thus, the truth has nothing to do with what our mind believes or stops believing, nor does it have anything to do with skepticism.

The truth is not a matter of accepting or rejecting, rather, it is something to experience, something to undergo and comprehend.

Samuel Aeun Weor

Foto: A_Different_Perspective

Gerelateerd

Vier maanden coronacrisis: een tussenbalans in acht stellingen

De coronacrisis, de strategie van de antichrist en de antroposofie

 

© transitieweb.nl

 

Reacties 2

Yen op vrijdag 11 december 2020 15:00

Zeldzaam goed geschreven en onderbouwd artikel. Respect voor deze auteur.

Zeldzaam goed geschreven en onderbouwd artikel. Respect voor deze auteur.
Gast op vrijdag 11 december 2020 18:36

Ja echt he, en zeker dat stukje over de mentale la vol met verzamelde puzzelstukjes

Ja echt he, en zeker dat stukje over de mentale la vol met verzamelde puzzelstukjes
Gast
donderdag 15 april 2021

Vaccin updates

Jouw account

Populair deze week
Nieuwste leden
.

Laatste reacties....

Andreas Kalcker - Nederlands
14 april 2021
De grote bedrijven verdienen er te weinig aan.
Andreas Kalcker - Nederlands
13 april 2021
Super! Crusiaal dit mensen! Geneest bijna alle ziektes di...
Het vaccin: Lijst van bijwerkingen
13 april 2021
Excuus voor mijn zeer late reactie. Er staan zoveel beric...
Willekeurige partner