Heeft Nederland geprobeerd om een kroongetuige in de MH-17-zaak om te kopen?

Het neerschieten van het Malaysia Airlines vliegtuig in 2014 boven Oost-Oekraïne is nog steeds niet echt opgelost. Wederzijdse beschuldigingen en bemoeilijken het werk. Nu heeft een van de hoofdverdachten Nederland en Oekraïne voor het Europees Hof van Justitie aangeklaagd.

Wladimir Zemach werd door de overheid gefinancierde Bellingcat-hobbyonderzoekers afgeschilderd als de belangrijkste boosdoener die het BUK-luchtverdedigingssysteem op die noodlottige 17 juli 2014 in werking zou hebben gesteld en nadat de Boeing 777 was neergeschoten het verborgen te hebben. Als bewijs noemt Bellingcat een interview met Zemach dat op het internet verscheen en waarin hij zelf zou hebben toegegeven de Buk te hebben verstopt. Het enige probleem is dat het relevante deel van de video met een pieptoon onduidelijk is gemaakt. Maar je kunt aan zijn lippen lezen dat hij het woord “Buk” uitsprak, beweerden de hobbyonderzoekers, schrijft RT.

Voor het onderzoeksteam van het Joint Investigation Team (JIT) is de 58-jarige Vladimir Zemach dan ook een zeer belangrijke getuige. Onder Nederlandse leiding nemen ook Australië, België, Maleisië en Oekraïne deel aan het onderzoek. Het blijft onduidelijk of de getuige om deze reden op 27 juni door een commando van de Oekraïense geheime dienst SBU uit Sneznoye in de zelfverklaarde Volksrepubliek Donetsk werd ontvoerd, verdoofd en naar Kiev overgebracht. Vast staat dat  Zemach via Rusland naar zijn geboortestad is teruggekeerd in het kader van de gevangenenruil tussen Rusland en Oekraïne in september.

Tijdens zijn detentie in Kiev werd de Afghanistan-veteraan bezocht door Nederlandse onderzoekers die hem wilden ondervragen over het neerschieten van vlucht MH17. Ze hadden blijkbaar geen enkele moeite met de omstandigheden van hoe Zemach in de eerste plaats naar Kiev kon worden gebracht. Toen de regering in Den Haag vernam dat “haar” getuige uit de gevangenis zou worden vrijgelaten, protesteerden ze en eisten ze dat de Oekraïense autoriteiten hem in hechtenis zouden houden omdat hij nu tot verdachte was verklaard.

mh17

Na zijn vrijlating heeft Vladimir Zemach niet alleen ernstige beschuldigingen geuit tegen Oekraïne, maar ook tegen Nederland. In een interview met de Russische televisiezender Rossiya-24 beweerde hij dat hij met levenslange gevangenisstraf werd bedreigd op grond van zijn deelname bij “terroristen” (dat wil zeggen de separatisten van de twee “volksrepublieken” Donetsk en Lugansk). Maar hij zou dit kunnen voorkomen door te getuigen dat Rusland en de milities achter het neerhalen van de MH-17 van Malaysia Airlines zitten. Als beloning zou hij niet alleen in vrijheid worden gesteld, maar ook het Nederlandse staatsburgerschap en daar een huis krijgen.

De beschuldiging wordt nu gevolgd door verdere acties. Zoals zijn advocaat Anatoly Kucherena aankondigde, heeft hij namens Zemach een rechtszaak tegen Nederland en Oekraïne aangespannen bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. De aanklachten hebben met name betrekking op de ontvoering, de gevangenisomstandigheden en het beheer van psychotrope drugs om hem ertoe te brengen een gewenste verklaring af te leggen, zei hij. Maar zijn cliënt boog niet voor de druk, zei Kucherena. Zemach was in principe bereid om met Oekraïense en Nederlandse onderzoekers te praten, maar alleen in zijn eigen land, voegde hij eraan toe.

Rommel

© Fenixx

 

Reacties

Reageer hieronder!
Gast
donderdag 28 maart 2024

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://detheorist.nl.tooljunkie.eu/

Privé Facebookgroep

Klik hier voor de FB groep!
Studio ViaNova

of scan deze code!

Inloggen

What's wrong with the world

Partner

Laatste bezoekers

Laatste bezoekers