By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://detheorist.nl.tooljunkie.eu/

 

Gezelligheid met Kerst kan gewoon doorgaan: “Je mag thuis uitnodigen wie je wilt!”

Advocaat Nijhuis heeft op Linkedin en Facebook een storm van reacties uitgelokt met zijn mededeling dat volgens hem de gezelligheid met kerst gewoon kan doorgaan. Dat lijkt ook inderdaad zo te zijn, tenzij er als nog een noodverordening komt.

 

Nijhuis schrijft:”Het kabinet probeert ons wijs te maken dat we tijdens de kerst maar 3 personen thuis mogen uitnodigen.
(lees hier)

“Let op! Dat is een advies. Het kabinet kan je namelijk niet verbieden om zoveel mogelijk mensen thuis uit te nodigen als je wilt, omdat het juridisch niet afdwingbaar is.”

Verder stelt hij dat de tijdelijke wet en regeling covid-19 namelijk helemaal niets zegt over het aantal personen dat je thuis kunt uitnodigen.

Dat volgt uit artikel 58g van de Wet Publieke Gezondheid waarin is vastgelegd dat woningen zijn uitgezonderd als ‘plaatsen’ waar het niet is toegestaan om je in groepsverband op te houden met meer dan een bepaald aantal personen. (‘Bij ministeriële regeling kunnen plaatsen, niet zijnde woningen, worden aangewezen, waar het niet is toegestaan zich in groepsverband op te houden met meer dan een bij die regeling vast te stellen aantal personen, artikel 58g’)


.

Met andere woorden:”Je mag thuis uitnodigen wie je wilt. Dat mag altijd, elke dag, en zeker ook tijdens de kerstdagen.”

Vervolgens krijgt hij oppositie van enkele mensen. De meest interessante opmerking komt van professor Rob van Gestel die verbolgen reageert met:
“Het advies van de regering kan als verbod in noodverordeningen o.g.v. de Wet veiligheidsregio’s worden opgenomen. Een dergelijk verbod kan een schending van het grondwettelijke recht op privacy (artikel 10 Grondwet) en huisrecht (artikel 12 Grondwet) opleveren, maar is in de huidige omstandigheden waarschijnlijk te rechtvaardigen (dat bepaalt uiteindelijk de rechter). Politieambtenaren en gemeentelijke toezichthouders (boa’s) in de noodverordening zijn met het toezicht belast.”

“Er kan door de gemeenteraad op grond van artikel 149a Gemeentewet verordening zijn vastgesteld waarin de mogelijkheid tot binnentreden (tegen de wil van bewoners) bij de handhaving van bovengenoemde noodverordeningen is geregeld. De meeste gemeenten hebben zo’n binnentredingsregeling vastgesteld. Als dit formeel is geregeld kunnen politieambtenaren en boa’s een woning betreden om toezicht te houden op de bepalingen van de noodverordening. Wel moeten de vereisten van de Algemene Wet op het binnentreden worden opgevolgd.”

Hij eindigt zijn reactie met:”Kortom: ik zou niet afgaan op de boodschap van de (recalcitrante) auteur van bovenstaande post.”

Van Gestel heeft het blijkbaar moeilijk met mensen die hun verstand blijven volgen in plaats van de algemene teneur. Ook schijnt hij een warm voorstander te zijn van de suggestie die dit kabinet doet, namelijk dat mensen met een zeer beperkt aantal anderen kerst mogen vieren. Let overigens op hoeveel keer Van Gestel het woord ‘kan` gebruikt!

De `recalcitrante` Nijhuis reageert hierop met – dat er bovenop de wettelijke maatregelen op basis van de coronawet, (die de overheid niet toestaat om achter de voordeur te kijken) een noodverordening kan worden ingesteld voor de kerstdagen, maar zover is het dus nog niet. En zover hoeft het dus ook niet te komen.

Blijkbaar staat er dus iets anders op de website van de overheid, dan in de wet! Daardoor zetten ze veel mensen op het verkeerde been.

Op de website staat:
“Thuis, zowel in huis als in de tuin of op het balkon, ontvangt u 1 groep van maximaal 3 personen per dag (exclusief kinderen t/m 12 jaar). Hierbij dient u er altijd voor te zorgen dat mensen 1,5 meter afstand tot elkaar kunnen houden en ook de hygiënemaatregelen naleven. Als een samenkomst leidt tot overlast, of een gevaar vormt voor de publieke gezondheid, kan er gehandhaafd worden.”

Een fijne kerst toegewenst!

Tenzij de massa media, zoals we van hen tijdens de hele corona periode gewend zijn, de publieke opinie met nog meer angstverhalen bestoken om op die manier een noodverordening speciaal voor kerst uit te lokken. 

robvellekoop

© De lang mars

 

Reacties 1

Gast - Jan op vrijdag 11 december 2020 12:19
Gast
dinsdag 20 april 2021

Vaccin updates

Jouw account

Nieuwste leden
.

Laatste reacties....

Andreas Kalcker - Nederlands
14 april 2021
De grote bedrijven verdienen er te weinig aan.
Andreas Kalcker - Nederlands
13 april 2021
Super! Crusiaal dit mensen! Geneest bijna alle ziektes di...
Het vaccin: Lijst van bijwerkingen
13 april 2021
Excuus voor mijn zeer late reactie. Er staan zoveel beric...
Willekeurige partner