By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://detheorist.nl.tooljunkie.eu/

Vuurwerkverbod tijdens jaarwisseling

Het afsteken van vuurpijlen en knalvuurwerk is voortaan verboden met oud op nieuw, zo heeft het kabinet besloten. Of veel Nederlanders zich daar iets van zullen aantrekken blijft afwachten. Maar anderzijds: moord en doodslag zijn ook niet toegestaan, en daar laat ook lang niet iedereen zich iets aan gelegen liggen.

Een meerderheid van de Tweede Kamer stemt in met het vuurwerkverbod, al gaat het vooral bij VVD en CDA niet van harte. Deze partijen hebben er grote moeite mee een einde te maken aan de oud-vaderlandse ‘traditie’, waarin iedereen elkaar tijdens de jaarwisseling de ogen uit en de handen af mocht knallen. Geruime tijd hielden de liberalen en christendemocraten zich doof en blind (jazeker) voor de smeekbedes van oogartsen, politiechefs, brandweercommandanten en andere deskundigen om het jaarlijkse volksfestijn in de ban te doen. Ze waren veel te bang voor de electorale gevolgen van een verbod. Pas toen het tijdens de laatste jaarwisseling (zoals iedereen voorspeld had) alweer gruwelijk uit de klauw liep, gaven ze hun verzet tegen een wettelijke ingreep op.

Maar hoe moeilijk de Kamer het heeft met zijn eigen daadkracht bleek gisteren weer eens. De vuurwerkhandelaren hebben geklaagd dat ze door het vuurwerkverbod met een ‘restvoorraad’ blijven zitten. Aanvankelijk deed het kabinet dit gejammer af door te wijzen op het ondernemersrisico. De branche had toch zelf wel kunnen voelen aankomen dat allerlei gevaarlijke vormen van vuurwerk taboe verklaard zouden kunnen worden? Waarom dan toch meer aangeschaft dan in 2019 te verkopen viel?

Lees ook:  Het kabinet vertraagt de ondertekening van de Donorwet met opzet

De Kamer heeft echter geen boodschap aan die opstelling van premier Mark Rutte en de andere bewindslieden. Ze nam een VVD-motie aan om de sector te compenseren voor zijn onverkoopbare restanten van vorig jaar. Het gaat maar om 3 miljoen euro; op de totale rijksbegroting peanuts. Maar het kabinet ontkomt er niet aan dit geld op tafel te leggen.

Formeel dient de motie natuurlijk om de kleine neringdoenden te hulp te schieten. Maar het zou mij niet verbazen als VVD c.s. er vooral hun warm kloppende vuurwerkhart mee willen tonen.

Die welwillende houding doet al een beetje vermoeden wat er gaat gebeuren als komende jaarwisseling opnieuw op een puinhoop uitdraait. Zouden VVD en CDA dan niet spoorslags eisen dat het vuurwerkverbod van tafel gaat, onder het motto: het is toch niet te handhaven? De kans daarop lijkt me levensgroot. Zeker omdat het na 1 januari geen drie maanden meer duurt voor iedereen naar de stembus mag.

Afbeeldingsresultaat voor vuurwerk

admin

© stopdebankiers.nl

 

Reacties

Reageer hieronder!
Gast
donderdag 15 april 2021

Vaccin updates

Jouw account

Populair deze week
Nieuwste leden
.

Laatste reacties....

Andreas Kalcker - Nederlands
14 april 2021
De grote bedrijven verdienen er te weinig aan.
Andreas Kalcker - Nederlands
13 april 2021
Super! Crusiaal dit mensen! Geneest bijna alle ziektes di...
Het vaccin: Lijst van bijwerkingen
13 april 2021
Excuus voor mijn zeer late reactie. Er staan zoveel beric...
Willekeurige partner