By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://detheorist.nl.tooljunkie.eu/

503 boeren willen stoppen is het dwang of toch een warme sanering

2019-10-16 13:59:47 DEN HAAG - Een overzicht van het boerenprotest op het Malieveld. Belangenbehartiger LTO Noord riep op tot het boerenprotest en eist een opschorting van de beleidsregels rond stikstof. ANP REMKO DE WAAL

Het aantal varkenshouders dat wil stoppen is veel groter dan verwacht. Maar liefst 503 boeren hebben ingeschreven op de  regeling die voorziet in de warme sanering van deze bedrijfstak, terwijl het ministerie had gerekend op ongeveer 300. Minister Carola Schouten van Landbouw hoopt dat 7 tot tien procent van de varkens ofwel ongeveer een miljoen krulstaarten zullen verdwijnen. Maar het staat nog lang niet vast dat dit gehaald wordt en evenmin in hoeverre het zal bijdragen aan de vermindering van uitstoot van stikstof.

Het grote aantal inschrijvers op de regeling lijkt in schril contrast met de felle protesten van de boeren tegen een dreigende gedwongen inkrimping van de veehouderij. Het is de vraag hoe hard de wens van de inschrijvers is om daadwerkelijk te stoppen. De inschrijving kost weinig, maar verplicht tot niets. De varkenshouders die stoppen krijgen niet alleen een bedrag voor de dierenrechten die ze inleveren, maar ook een marktconforme vergoeding voor de stallen die ze afbreken. Als de vergoeding tegenvalt zullen ze dus niet stoppen.

Carola Schouten had het bedrag voor de regeling al verhoogd van 120 miljoen tot 180 miljoen euro en zij heeft al laten doorschemeren dat het bedrag verder omhoog kan. De belangstelling van de boeren om te stoppen zal vooral afhangen van de vooruitzichten in de markt. Volgens deskundigen zijn die goed. De groeiende welvaart in opkomende markten gaat gepaard met een toenemende consumptie van vlees, die sneller stijgt dan de productie. Dat heeft stijgende prijzen tot gevolg.

Lees ook:  15.000 boeren gaan actie voeren op de Dam

Uitgerekend nu de minister met de regeling komt zijn de prijzen ongekend hoog. De inkomens van de varkenshouders zijn in het afgelopen jaar fors gegroeid na een aantal magere jaren. De oorzaak ligt in China. Daar brak de varkenspest uit, met als gevolg minder aanbod van vlees in dat land en stijgende prijzen op de wereldmarkt. Maar ook in Polen, op slechts veertig kilometer afstand van de grens met Duitsland, brak varkenspest uit. Het zou ook zo maar in ons land kunnen gebeuren.

De grote onzekere factor in de regeling is hoe varkenshouders de toekomst van de markt inschatten en in hoeverre ze bereid zijn risico’s te nemen. Ze hebben nu de kans om het zekere voor het onzekere te nemen, maar het is vraag of ze die grijpen.

Het blijft daardoor onduidelijk om hoeveel varkens het zal gaan bij de warme sanering en dus ook in hoeverre hiermee uitstoot van stikstof wordt verminderd. Daar was de regeling oorspronkelijk niet voor bedoeld. De regeling moest en moet een oplossing bieden voor mensen die in gebieden met veel bio-industrie op korte afstand van varkenshouders wonen en daar veel last hebben van stank. De doelstelling om de hoeveelheid stikstof terug te dringen is er pas de afgelopen tijd bij gekomen. Bij het toekennen van de inschrijvingen is vooral de vermindering van stank bepalend en dus niet de vermindering van de uitstoot van stikstof.

Lees ook:  Internetgeneratie stoot meer CO2 uit dan totale vliegverkeer

Het is niet alleen een spannende tijd voor de varkenshouders, maar ook voor de minister. Carola Schouten heeft de protesterende boeren beloofd dat ze niet zal meewerken aan een gedwongen inkrimping van de veestapel om de stikstofcrisis op te lossen. Nu moet blijken of dwang te voorkomen is met een vrijwillige warme sanering.

Reacties

Reacties

Een bevolking die de vrijheid van meningsuiting, het debat en de waarheid niet respecteert en verdedigt, zal niet lang de vrijheid hebben die voortvloeit uit de vrijheid van meningsuiting, het debat en de waarheid. Deze website respecteert de waarheid en het vereist uw steun denk aan onze sponsors of doe een donatie hier wij zijn blij met elke euro. Zoals u wellicht weet doen de Social Media sites zoals Facebook en Twitter er alles aan om ons bereik tot een minimum te beperken! We zijn daarom meer dan ooit afhankelijk van uw support om het woord bij de mensen te krijgen. Wanneer u bovenstaand artikel nuttig, interessant of leerzaam vond, like het dan en deel het overal waar u maar kunt! Alvast heel hartelijk bedankt voor de support!

admin

© stopdebankiers.nl

 

Reacties

Reageer hieronder!
Gast
maandag 25 januari 2021

Vaccin verhalen

Jouw account

Populair deze week
Nieuwste leden
.

Laatste reacties....

Er zijn 17,4 miljoen verdachte Nederlanders volgens de Staat
25 januari 2021
Deze buitenparlementaire enquête is het mooiste initiatie...
Waarom je kijkt naar een film
24 januari 2021
Goed stuk
Operation lockstep
24 januari 2021
https://www.rockefellerfoundation.org/national-covid-19-t...

Agenda

Koffie drinken in Haarlem
  1.   25th jan, 2021 19:30
Koffie drinken in Deventer
  1.   25th jan, 2021 19:30
Willekeurige partner